bio-kokosovo-olje-za-zdravo-kuhanje-ter-nego-las-in-koze
Bio kokosovo olje za zdravo kuhanje ter nego las in kože

Bio kokosovo olje za zdravo kuhanje ter nego las in kože

Bio kokosovo olje velja za nepogrešljiv kozmetični pripomoček, ki obnavlja suho kožo in ji povrne lesk, kroti štrenaste lase in jim daje mehkobo ter služi kot naravni pripomoček za odstranjevanje ličil iz obraza. Navkljub številnim kozmetičnim prednosti za nego kože in las ga lahko uporabljamo tudi pri kuhanju, peki in cvrtju.

Obstajata dve vrsti olja, in sicer rafinirano in deviško oziroma hladno stiskano olje iz kokosa. Slednje je ekstrahirano brez uporabe topil, zato velja za bolj čisto, saj nima primesi in ne vsebuje kemikalij, aditivov in trans maščob, ki so za zdravje škodljive snovi. Zato je za zdravje najbolje kupiti organsko oziroma eko hladno stiskano olje.

Kaj vse vsebuje bio kokosovo olje?

Olje izvira iz mesnatega dela kokosa in je zato priljubljeno v številnih državah jugovzhodne Azije. Vsebuje 90 odstotkov nasičenih maščob ter lavrinsko, kaprinsko in mistristinsko kislino. Znano je po tem, da pozitivno vpliva na zdravje srca in žil. Prav tako uravnava holesterol v krvi in zmanjšuje občutek lakote in pospešuje izgorevanje maščob, saj ima manj kalorij kot ostala olja. Ena žlica vsebuje 130 kalorij in 14 gramov maščob, od tega 13 gramov nasičenih maščob.

Kako kuhati z oljem iz kokosa?

Če uporabljate organsko hladno stiskano bio kokosovo olje, tedaj je najbolj primerna temperaturna za peko in cvrtje okoli 170 stopinj Celzija. Če pa uporabljate rafinirano olje, pa lahko pečete, kuhate in cvrete tudi pri višjih temperaturah, kot je 200 stopinj Celzija. Ker je olje pri sobni temperaturi v trdnem stanju, ga je najprej potrebno nekoliko segreti. Sicer pa ga lahko shranite tako v shrambo kot v hladilnik. Z njim lahko namažete tudi pekač za peko.

Kakšne so prednosti kuhanja z oljem iz kokosa?

Hladno stiskano bio kokosovo olje je v kuhinji dobrodošlo, saj ima bogat in dober okus. Prav tako lahko z njim ustvarite ali nadomestite maslo, kar je odlična veganska alternativa maslom iz živalskih produktov. Uporabljate ga lahko za pripravo tradicionalnih jedi kot za pripravo veganskih jedi. Hkrati pa je dobro tudi iz vidika zdravja, saj vsebuje antioksidante in ima protivnetne lastnosti. Kuhanje z oljem iz kokosa pomembno prispeva k bolj zdravemu načinu kuhanja, katerega že stoletja poznajo v azijskih državah.

Olje kot kozmetični pripomoček za vsakodnevno nego

Eko olje iz kokosa vedno več ljudi uporablja pri vsakodnevni negi kože in las. Primeren je za nego suhih in poškodovanih las z razcepljenimi konicami, lahko pa ga uporabite tudi v primeru, če želite lase zravnati in se znebiti kodrov. Uporabite ga lahko tudi kot vlažilni in hranilni naravni losjon za telo, ali pa ga na telo ali obraz nanesete pred britjem.

Naravno, organsko in bio kokosovo olje je odlično tudi za vsakodnevno nego obraza. Če boste uporabili trdo obliko, ga lahko nanesete na obraz kot piling in odstranite odmrlo kožo. Uporabite pa ga lahko tudi kot masko za obraz, ki ji dodate še druge sestavine, ali pa z njim odstranite ličila iz obraza, pri čemer boste tudi nahranili kožo in ji povrnili mladostni sijaj.

O avtorju

avtor

Poglej vse objave