coworking-za-sodobne-podjetnike
Coworking za sodobne podjetnike

Coworking za sodobne podjetnike

Tisti, ki pri delu niso omejeni na lastne poslovne prostore, imajo veliko svobode pri izbiri ustreznega delovnega okolja za opravljanje svojih obveznosti. Coworking je posebej posrečena rešitev za mnoge sodobne podjetnike, ki lahko izbirajo svoje delovno mesto, posebej primeren je za tiste, ki sicer delajo od doma oziroma na daljavo.

V vsakem primeru imamo seveda na voljo različne rešitve, ki jih lahko dobro izkoristimo. Coworking je le ena izmed možnosti, a kaj lahko se izkaže, da je prav ta najbolj učinkovita. Ne gre namreč le za ustrezno opremljen prostor, temveč gre pravzaprav za zelo pozitivno okolje, ki spodbuja produktivnost in ustvarjalnost.

Coworking ne ponuja le prostora za delo

Kot pove že naziv, je coworking rešitev, ki združuje različne podjetnike na enem mestu. Gre za vrsto so-delovanja, s tem da ni nujno, da so udeleženci res sodelavci v istem podjetju. Pomembno je predvsem to, da imajo vsi podobne ambicije in so pripravljeni delati skupaj v okolju, ki ga sami prilagajajo. Tako nastane spodbudna klima, poleg tega imamo na voljo stik s podobno mislečimi podjetniki, ki lahko pomagajo z nasveti in na druge načine.

Coworking torej še zdaleč ni le delovno mesto, temveč ponuja številne prednosti, ki izhajajo iz skupnosti ambicioznih podjetnikov. Poleg tega je veliko svobode tudi pri oblikovanju in opremljanju okolja, tako da lahko skoraj vedno pričakujemo boljšo izkušnjo kot v običajnih pisarnah.

Komu je coworking namenjen?

Pravo rešitev bodo v coworkingu prepoznali mnogi sodobni podjetniki, ki sicer delajo od doma ali na daljavo. Odlične rezultate lahko pričakujejo tisti, ki iščejo spodbudno in urejeno delovno okolje, predvsem tisti, ki imajo sicer težave z motivacijo in pridnim delom. Prav tako je lahko coworking ustrezna rešitev za tiste, ki iščejo poslovne prostore za svojo ekipo.

V praksi te možnosti izkoriščajo zelo raznovrstni podjetniki, ki prepoznajo prednosti coworkinga. V mnogih poklicih lahko mnoge obveznosti že opravljamo na daljavo, tako da sama lokacija opravljanja dela ni omejena, torej se lahko odločimo za posebej ugodno okolje. Značilni uporabniki coworking prostorov pa so še samostojni podjetniki in tisti, ki šele stopajo na podjetniško pot.

Možnosti za coworking

S teoretičnega vidika ima coworking mnoge prednosti, ki jih želijo izkoristiti raznovrstni podjetniki. Kako pa je s tem v praksi? Seveda ne moremo pričakovati, da bodo te možnosti na voljo prav vsakomur. Najprej bo treba najti ustreznega ponudnika coworking prostorov, kar morda ne bo enostavna naloga. Navsezadnje se odločamo med različnimi možnostmi, omejeni smo tudi s samo lokacijo in morda še z drugimi pričakovanji, recimo velikostjo in opremljenostjo ter seveda z lastnostmi drugih uporabnikov prostorov. A ponekod je možno najti zelo dobre ponudbe, ki se jih splača izkoristiti. Predvsem to velja za večja mesta, kjer je večja koncentracija podjetnikov. Najdemo lahko ponudnike, ki se ukvarjajo prav z oddajanjem poslovnih prostorov za skupno rabo, v teh primerih so prostori običajno zelo dobro opremljeni in lepo urejeni, da ponujajo najboljšo možno izkušnjo za coworking. Takšne ponudbe se splača izkoristiti, tudi če je cena za delo v tako dobro prilagojenem okolju nekoliko višja.

O avtorju

avtor

Poglej vse objave