Delo v običajnih pisarnah poznamo vsi – kakšno pa je delo v virtualni pisarni?

Ni si težko zamisliti običajnega delovnega dneva v pisarni. V takšnih in drugačnih poslovnih prostorih je povsem jasno, kaj se dela in česa se ne more početi. A na voljo so tudi virtualne različice, ki nimajo tako jasnih omejitev – prav zato, ker so virtualne, torej sploh ne nudijo fizičnega prostora za delo. Kako torej poteka delo v virtualni pisarni?

V prvi vrsti služi tovrstna pisarna podjetniškim formalnostim – ob ustanovitvi podjetja je treba namreč obvezno prijaviti poslovni naslov. V oziru virtualna pisarna Ljubljana, Maribor ali katerokoli drugo mesto v Sloveniji, služi ta kot oddaljen naslov, preko katerega uradno poslujemo, čeprav delo v resnici opravljamo od doma, na terenu ali drugje.

Delo v virtualni pisarni torej večinoma ne predstavlja dejanskega opravljanja dejavnosti. Kvečjemu lahko tu omenimo sprejemanje pošte, ki mora biti med storitvami v ponudbi virtualne pisarne. A če upoštevamo nekatere bolj obsežne ponudbe, najdemo tudi storitve, ki omogočajo dejansko delo v virtualni pisarni.

Prostori na naslovu virtualne pisarne

Nekateri ponudniki imajo na naslovu virtualne pisarne tudi fizične prostore, ki jih v dodatni ponudbi nudijo v uporabo svojim najemnikom. Tako je možno na naslovu virtualne pisarne dejansko delati, čeprav še vedno ne gre za običajne fizične pisarne. Večinoma gre za manjše pisarne, ki jih je možno uporabljati v določenih terminih, a uporaba je običajno močno omejena. Podobno velja za coworking prostore, ki so prav tako pogosti v dodatni ponudbi ponudnikov virtualnih pisarn. Še ena izmed storitev, ki ne sme manjkati v dodatni ponudbi poleg virtualne pisarne, je najem konferenčne sobe – ta omogoča, da najemnik virtualne pisarne občasno na svojem poslovnem naslovu sprejema stranke ali poslovne partnerje, kar gotovo že lahko štejemo pod resno delo.

Tako je možno delati tudi v virtualni pisarni, čeprav morda ne gre za vsakodnevno opravljanje dejavnosti. A tudi to je možno, seveda pa je veliko odvisno od vrste dejavnosti.

O avtorju

urednistvo

Poglej vse objave