težave s kožo
težave s kožo

Dermatologija – kaj vse obsega?

Dermatologija je veda, ki se ukvarja s kožo oziroma z zdravljenjem kožnih nepravilnosti. Dermatologija za zdravljenje kožnih nepravilnosti uporablja tudi kreme, preparate in druge snovi, ki blažijo kožne bolezni ali jih odpravljajo.

Mozolji, alergije, kožni rak

Dermatologija obsega več področij. Lahko gre za tiste bolj vsakodnevne težave, ki občasno težijo vsakega od nas. Lahko je to pojavljanje mozoljev in ogrcev, ki se večinoma pojavljajo v obdobju adolescence in so pogosti spremljevalci hormonskih nihanj in mastne kože. Če gre za blažjo obliko, je veliko možno narediti z rednim čiščenjem obraza, z uporabo krem, ki kože ne mastijo in zavirajo razvoj mozoljev, s tem, da posameznik popije dovolj vode in je bolj zdravo. Pri hujši obliki pa je dermatologija oziroma dermatolog pravi naslov, ki lahko posamezniku tudi s posebnim načinom zdravljenja pomaga, da se znebi teh težav.

Dermatologija obsega tudi resnejše kožne bolezni kot je kožni rak. Pomembno tveganje pri razvoju te bolezni prispeva pretirano izpostavljanje sončnim žarkom. Če se soncu izpostavljate v urah, ko je sončno sevanje najmočnejše in se pri tem ne zaščitite s sončnimi kremami, tvegate hude opekline, na dolgi rok pa lahko zaradi tega privede tudi do resnejših kožnih bolezni. Priporočljivo je tudi, da se pri izpostavljanju sončnim žarkom zavarujete z oblačili, ki ščitijo občutljivejše kožne predele, s sončnimi očali ter s pokrivali, ki varujejo glavo pred sončnim sevanjem.

Dermatologija se ukvarja tudi z alergijami, s katerimi se posameznik šele rodi ali pa jih je deležen kasneje v življenju. Zaradi izpostavljanja alergenom se lahko koža odzove z rdečico, srbenjem, pojavijo pa se tudi drugi neprijetni simptomi, ki so lahko v skrajni fazi tudi usodni. Prav zato je pomembno, da v primeru alergijskih reakcij posameznik opravi zahtevane teste in z njihovo pomočjo ugotovi, na kaj je alergičen. Če se le da, naj se izogiba alergenom. Če pa to ni mogoče ali pa če je v stik z njimi prišel nepričakovano, pa mora imeti s sabo vedno zdravila, s katerimi se ublaži reakcije.

O avtorju

avtor

Poglej vse objave