dobaviteljski-faktoring-omogoca-nemoteno-poslovanje
Dobaviteljski faktoring omogoča nemoteno poslovanje

Dobaviteljski faktoring omogoča nemoteno poslovanje

Za nemoteno poslovanje poskrbimo predvsem s tem, da zagotovimo redno dobavo nujnih materialov in surovin za delo. Tako bo gotovo zanimiv tudi dobaviteljski faktoring, ki financira nabavo pri uspešnem poslovanju podjetja. Ne moremo si namreč privoščiti kakšnih težav v dobavni verigi, saj to pomeni zastoj proizvodnje in upad prodaje, pa tudi nejevoljo pri kupcih in morda tudi večje probleme pri poslovanju. Vsekakor je poplačilo dobaviteljev prioriteta, pri kateri ne moremo iskati kakšnih bližnjic.

Podjetje mora imeti vedno dovolj sredstev za plačilo nabave. Da bo poslovanje teklo res zanesljivo, je treba v poslovni strategiji jasno določiti vir financiranja za plačilo dobaviteljev, predvidimo tudi rezervno zalogo sredstev prav za ta namen. Če nameravamo nabavo financirati z lastnimi sredstvi, ki jih pridobivamo s prodajo, moramo biti posebej pozorni na morebitne likvidnostne krče, do katerih pride tudi pri uspešnem poslovanju. Ravno v takšnem primeru nam dobaviteljski faktoring najbolj pomaga.

Dobaviteljski faktoring v primeru likvidnostnega krča

Kar hitro se lahko zgodi, da pride do težav z likvidnostjo. Običajno je to posledica zamud in neplačil. Podjetje s problematičnimi kupci izgublja denar, lahko pa gre zgolj za zamude, ki prav tako pomenijo oviro za finančne tokove. Hitro se pokaže, kako kritična je plačilna disciplina – če plačil s strani kupcev ne dobimo pravočasno, bo zmanjkalo denarja za sprotno plačevanje obveznosti, tudi za poplačilo dobaviteljev. Ni nujno, da se to zgodi le pri problematičnih kupcih, razlog so lahko tudi dolgi plačilni roki in manjše zamude. Zavedati se moramo tveganj za likvidnostni krč, splača se poznati tudi rešitev, ki jo ponuja dobaviteljski faktoring.

Faktoring nas reši težav z likvidnostjo. Ravno v primeru, da potrebujemo zanesljiv vir sredstev za poplačilo dobaviteljev, je to prava rešitev. Mehanizem deluje tako, da izdane račune takoj predamo faktorju, ki plača znesek računov. Prevzame terjatve in poskrbi za izterjavo pri kupcu, medtem ko podjetje že ima ta denar in ga lahko takoj porabi za poplačilo dobaviteljev. Tako je dobaviteljski faktoring izredno dobrodošla rešitev, ki preprečuje tveganje za likvidnostni krč.

Tudi v drugih primerih je dobaviteljski faktoring zelo koristen

Ni nujno, da se srečujemo prav z likvidnostnimi težavami, tudi v drugih primerih je treba zagotoviti zanesljiv dotok uporabnih sredstev za financiranje poslovanja. Dobaviteljski faktoring nam zagotavlja stalno likvidnost in zalogo sredstev, ki jih lahko uporabimo za sprotno plačevanje svojih obveznosti. Ne glede na to, v kakšni situaciji se znajdemo, bomo lahko zagotovili nemoteno poslovanje in pridobili več časa za reševanje morebitnih težav. Gotovo bo veliko lažje nasloviti probleme, če imamo na razpolago likvidna sredstva in nekaj časa, preden bo treba poslovanje ustaviti.

Dobaviteljski faktoring v kritičnih primerih

Nasploh je faktoring najbolj primeren za financiranje uspešnih podjetij, ki potrebujejo likvidna sredstva za redno poslovanje. Včasih pa je to tudi dobra rešitev v kakšnih kritičnih primerih. Omenili smo že likvidnostni krč zaradi motenih finančnih tokov, a tudi drugi vplivi lahko ustavijo poslovanje in povzročijo druge težave. Tako je dobaviteljski faktoring lahko zelo dobrodošla rešitev, ki nam pomaga prebroditi nepredvidene težave, in to kar z lastnimi sredstvi brez dragih posojil.

O avtorju

avtor

Poglej vse objave