Dolžnost ob registraciji podjetja

Standardna klasifikacija dejavnosti je obvezen nacionalni standard, s katerim se evidentira statistične podatke gospodarskih dejavnosti po uredbah Evropskega parlamenta. V njej se nahajajo vse razpoložljive dejavnosti, s katerimi se lahko ukvarjajo podjetja v Republiki Sloveniji. Ko se podjetja uradno registrirajo, so dolžna svojo dejavnost registrirati tudi na portalu AJPES. Dejavnosti, s katerimi se ukvarjajo, se opredeljujejo v skladu s standardno kvalifikacijo dejavnosti. Obstaja seveda nekaj dejavnosti, ki jih podjetje opravlja kljub temu, da jih ne priglasi, do tega so upravičeni, če je brez te dejavnosti nemogoče delovati. Seveda pa lahko podjetje registrira različne dejavnosti in to lahko tudi tekom delovanja spreminja.

Neregulirane ali proste dejavnosti

So dejavnosti, ki jih lahko opravlja vsak, brez da bi za to izpolnjeval kakšne pogoje. Gre lahko za prevajanje, pripravljanje razpisov, organizacijo dogodkov in podobno.

Regulirane dejavnosti

Te lahko opravljajo le podjetja, ki izpolnjujejo točno določene pogoje. Takšna vrsta dejavnosti so recimo gostinska podjetja.

Obrtne dejavnosti

Ob teh dejavnostih je potrebno izpolnjevati potrebne predpise/pogoje. Večinoma pa je potrebna tudi strokovna izobrazba za opravljanje dejavnosti. Gre za kozmetične, gradbene in podobne dejavnosti. Pred letom 2013 je bilo obvezno, od takrat dalje pa vpis v Obrtniško podjetniško zbornico ni več obvezen.

Klasificiranje

Dejavnost se klasificira s kodiranjem različnih šestmestnih kod. Medtem ko so preostali znaki številke, je prvi črka in ta nam pove dejavnost s katerega področja v najbolj grobem smislu opravlja podjetje (C so na primer predelovalne dejavnosti, H zaznamuje promet in skladiščenje in M strokovne, znanstvene in tehnične dejavnosti). Številke, ki sledijo črki, pa nas od začetka proti koncu odpeljejo od oddelka k najbolj specifični klasifikaciji dejavnosti. Poglejmo si primer: Pod kodo M69 najdemo pravne in računovodske dejavnosti, M69.1 in M69.10 nam pove, da gre za pravne dejavnosti, M69.101 je odvetništvo, M69.102 notariat in M69.103 so druge pravne dejavnosti, razen zastopanja strank.

O avtorju

urednistvo

Poglej vse objave

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja