kako izstaviti račun
kako izstaviti račun

Izdajanje računov za podjetnike

Izdajanje računov je ena od nalog, ki se je mora priučiti vsak, ki se poda na samostojno podjetniško pot. Postopek ni zahteven, vendar je pomembno, da vemo, katere metode so na voljo in kaj vse mora vsebovati izstavljen račun

Načini izdajanja računov

Kot smo že povedali, torej obstajajo različni načini za izstavljanje računov. Katero metodo boste izbrali je v veliki meri odvisno od tega, komu boste račun izstavili.

Če gre za javno upravo, lahko to naredite zgolj prek UJP portala. Da bi lahko do nejga dostopali, potrebujete digitalno potrdilo. Kreirati morate tudi uporabniško ime in geslo za dostop. Uporaba UJP portala vam omogoča, da imate pregled nad vsemi akterji javne uprave. Zato vam ni treba pridobiti podatkov z drugih virov, saj imate že vse na dlani.

Davčne blagajne

Davčnih blagajn se morajo za izdajanje računov posluževati vsi, ki za poslovanje pričakujejo gotovinsko plačilo. O gotovinskem plačilu govorimo, ko stranka plača s katerim od naslendjih plačilnih sredstev; z bankovci, kovanci, s plačilno kartico ali s čekom. V vseh primerih torej, ko ne gre za direktno nakazilo zneska na TRR podjetja.

Da bi se lahko posluževali tovrstne metode izdajanja računov, si morate najprej urediti davčno blagajno. Potrebujete poseben set ali pa če si programsko opremo naložite na računalnik. Pri tem potrebujete še poseben tiskalnik za tiskanje računov in prostor, kamor boste shranjevali denar

Vezana knjiga računov

Pri gotovinskem poslovanju imate sicer možnost za izdajanje računov uporabljati vezano knjigo računov. Ta je še posebej uporabna za tiste, ki imajo probleme z vzpostavitvijo internetne povezave. Na predelih, kjer internetne povezave ni, je vezana knjiga računov sploh edina možnost, ki pride v poštev.

Izdajanje računov podjetjem in posameznikom

Če račun izstavljate fizičnim osebam ali podjetjem in za poravnavo računa pričakujete negotovinsko plačilo, so možnosti bolj ohlapne. V tem primeru lahko račun izstavite kar prek Worda ali Excela. Še bolj ugodno pa je, če za to uporabite poseben program za izstavljanje računov.


O avtorju

avtor

Poglej vse objave