Izterjatev terjatev tujina vam prinaša skoraj enake možnosti kot izterjatev na domačih tleh

So vaše terjatve zgolj na domačih tleh ali so tudi v tujini? Praksa pravi, da je izterjatev terjatev tujina bolj uspešna na jugu kot pa na severu.

Ko nastane terjatev imate pravico preko sodišča terjati dolžnika, da vam povrne plačilo za vašo opravljeno storitev ali za dostavo blaga. Največkrat gre sicer za neplačane račune in preživnine. V kolikor ste dolžnik, lahko upnik zahteva, da se vaš račun zablokira, transakcije preusmerijo na upnikov račun, lahko tudi , da se vam zasežejo nepremičnine in vrednostni papirji, vse z namenom, da se poplača upnika. Izterjatev terjatev tujina ali doma, se lahko lotite tako, da najamete agencijo za izterjavo. Agencije delujejo tako, da najprej preverijo vašega dolžnika. Za začetek izterjave je za agencijo zelo pomembno stanje podjetnika. V kolikor je njegova plačilna sposobnost prenizka, je prav gotovo možno, da agencija ne bo sodelovala. Lahko bi rekli, da gre za previsoko oceno tveganja.

V obratnem primeru pa bo agencija stopila v stik z dolžnikom najprej v pisni obliki, nato pa še, če bo potrebno, kar verjetno bo, tudi preko telefona. V določenih primerih se dolžnika tudi obišče. Prednost najema agencije je zagotovo v tem, da agencija ne pozna vašega dolžnika. To pa pomeni, da bo manj prizanesljiva, posledično jo bo dolžnik težje okrog prenesel. V primeru, da je dolžnik tuje podjetje, potem so stvari malce bolj zakomplicirane. Postopki sicer normalo stečejo, saj so agencije povezane s tujimi agencijami. Brez večjih težav sprožijo tudi sodni postopek na tujem. Težava je predvsem v mentaliteti dolžnika. V kolikor je podjetje v stečaju, potem so možnosti, da boste poplačani zelo nizke. Vsaj kar se tiče Nemčije. Med tem, ko na Balkanu, v enakem primeru obstajajo večje možnosti. Morda se boste južnim bratom malo bolj zamerili z izterjavo, vendar pomembno je, da dobite tisto kar vam pripada.

O avtorju

avtor

Poglej vse objave