izterjava
izterjava

Izterjave se lotimo premišljeno

Izterjave predstavljajo načine, prek katerih skušajo podjetja doseči, da dobijo s strani strank denar, ki jim pripada, saj so le-te koristile določene storitve podjetja, za katere je bilo predvideno plačilo.

Če se podjetja prej s tem področjem še niso srečevala, potem dostikrat ne vedo, kako naj se lotijo izterjave. Gre za precej neprijetno opravilo, zato se tega področja podjetja še manj rada lotevajo. Sploh če gre za stranko, s katero je bilo podjetja večino časa v dobrih odnosih, se lahko boji, da jo bo izgubilo. Seveda je v tem primeru treba dobro premisliti, če višina zneska opravičuje nadaljnje postopke. Sploh pa se v vsakem primeru ni dobro prenagliti. Izterjave se moramo lotiti premišljeno in po korakih. Pri tem pa moramo pristopiti na spoštljiv način  in ohraniti mirno kri.

Izterjave se lotevamo postopoma

Najboljša metoda je, da napredujemo korak za korakom in na tak način pokažemo potrpežljivost, umirjenost in pripravljenost, da se s stranko pogovorimo na lep način. Prav zato ni treba panike delati že nekaj dni po tem, ko preteče rok za plačilo računa. Počakajmo kakšen teden ali dva, potem pa le dajmo vedeti stranki, da nismo pozabili na njen dolg. Priporočljivo je, da jo pokličemo in jo opozorimo na račun, ki ga ni poravnala. Povprašajmo po razlogih. Morda je zgolj pozabila plačati in bo to naredila takoj, ko bo na to opozorjena. Možno je tudi, da se je znašla v finančnih težavah. V tem primeru lahko pokažemo nekaj sočutja do situacije, vseeno pa težimo k temu, da s stranko najdemo skupni termin, za katerega se dogovorimo, da bo račun poplačan. Če nimamo možnosti, da bi stranko poklicali, potem ji lahko pošljemo tudi pisno obvestilo. Vseeno pa se klic izkaže kot boljša metoda izterjave. Še posebej če se odločimo za osebni obisk, se to lahko izkaže kot zelo učinkovito.

Če smo sami nemočni in neuspešni kar se tiče izterjave, potem je vsekakor smiselno pomoč iskati izven podjetja. Na voljo so nam agencije za izterjave, kjer so zaposleni ljudje, ki se profesionalno ukvarjajo s tem področjem. Lahko pa se odločimo poiskati tudi pravno pomoč pri odvetniku ali na sodišču.

O avtorju

avtor

Poglej vse objave