izstavljanje e računov
izstavljanje e računov

Kako izdati e račun v primeru gotovinskega in negotovinskega poslovanja?

E račun je možno izdati na različne načine. Nekaj je odvisno od tega, v kakšni obliki bomo dobili izplačilo in komu ga izstavljamo, nekaj pa je prepuščeno prosti izbiri.

Gotovinsko poslovanje

Če poslujemo na gotovinski način, to pomeni, da pričakujemo poravnavo računa v obliki bankovcev, kovancev, plačila s plačilno kartico ali s čekom. V tem primeru morate pri izdajanju e računov uporabiti sistem davčne blagajne. Za kaj gre? Gre za napravo, ki jo lahko kupite, ali program, ki ga naložite na računalnik ali tablico. Zagotoviti si morate še internetno povezavo in digitalno potrdilo. Ko račun izstavite, se podatki o njem posredujejo direktno FURS-u v pregled. Ta ima tako lažji pregled nad tem področjem. Račun seveda za stranko izstavite tudi v fizični obliki.

Negotovinsko poslovanje

Če nameravate izdati e račun, katerega plačilo bo izvedeno na negotovinski plačil, gre za nakazilo direktno na TRR podjetja, morate pri tem uporabiti druge metode.

Če račun izstavljate proračunskemu uporabniku, morate najprej dobiti dostop do portala UJP. Tja se prijavite s predhodno določenim uporabniškim imenom in geslom. Za uporabo programa potrebujete tudi namensko digitalno potrdilo, ki služi elektronskemu podpisovanju računov. Program je zasnovan na način, da vas vodi skozi sam postopek, zato točno veste, katere podatke morate vnesti, da boste e račun pravilno izpolnili. Prednost portala je tudi v tem, da imate nad izstavljenim računom stalen vpogled. Vidite lahko, kakšen je njegov trenuten status. Je že dostavljen, je v obdelavi ali že plačan?

Če račun izstavljate drugemu podjetju ali posamezniku, je način izdajanja nekoliko bolj ohlapen in prepuščen vaši odločitvi. Pomembno je le to, da so prisotni vsi obvezni elementi. Račun lahko pripravite v Wordu ali Excelu. Še bolj priporočljivo pa je, da si pri izbranem ponudniku omislite poseben program za izstavljanje računov. Ta vas bo namreč vodil skozi postopek. Izstavljanje računa na tak način bo hitrejše, lažje, možnost, da bi prišlo do napak, pa bistveno manjša.

O avtorju

avtor

Poglej vse objave