kozarci za vodo
kozarci za vodo

Kako naj delodajalec poskrbi, da bodo zaposleni popili dovolj vode in zakaj je to pomembno?

V nadaljevanju si lahko preberete, kakšne posledice ima lahko nezadostno pitje vode na človeka in kako lahko delodajalec poskrbi, da do tega ne pride. Pri tem je seveda pomembna tudi ustrezna kakovost vode. Mehčanje vode dosežemo z raznimi filtracijskimi napravami.

Pomen pitja zadostne količine vode

Vsi smo že velikokrat slišali, kako pomembno je, da spijemo vsak dan zadostno količino vode. Kljub vsem opozorilom pa še vedno večina ljudi ne popije dovolj vode. To lahko vodi do blažje ali hujše oblike dehidracije, kar pa ima pomemben vpliv na zdravje. Telo odraslega človeka vsebuje 60% vode. Voda vpliva na vse funkcije v telesu. Vlaži sklepe in oči, skrbi za lep videz naše kože, pomaga pri izločanju strupov in pri pretoku energije med celicami.

Kaj je dehidracija?

Pri dehidraciji ne gre le za to, da smo žejni. Telo izgubi toliko vode, da v njem ne morejo več potekati običajne funkcije. To se odraža na celem telesu, tako na koži kot na posameznih celicah. Pojavi se neravnovesje med vsebnostjo soli in sladkorja, zato je organizem bolj izpostavljen zdravstvenim problemom. Blažje oblike dehidracije lahko dokaj hitro pozdravimo. Če naknadno spijemo dovolj vode, posledice izzvenijo v roku 24 ur. Težja oblika dehidracije pa je zelo nevarna in zahteva dolgotrajnejše zdravljenje. Najnevarnejša so fizična dela na sončni pripeki, kjer telo zelo hitro izgublja vodo.

Znaki dehidracije in vpliv na delovno storilnost

Pri človeku, ki je dehidriran, se lahko pojavijo naslednji znaki: suha usta, glavobol, slabša koncentracija, zaspanost, hitro dihanje, povišan srčni utrip, temen urin, vročina. Vse to vpliva tudi na znižano produktivnost in posledično slabše opravljeno delo.

Posledice za podjetje

Ker zaradi dehidracije zaposleni manj kakovostno opravljajo svoje delo, več dni pa so tudi odsotni z dela zaradi bolezni, povezanih s pomanjkanjem vode v telesu, bi si morali vodje podjetij prizadevati, da zaposleni vsaj v času, ki ga preživijo na delovnem mestu, spijejo dovolj vode.

Ukrepi

Zaposleni naj imajo zato vodo vedno na dosegu rok – v obliki plastenk ali na kakšen drug način. Pomembno je tudi hkratno ozaveščanje o pomenu njenega pitja z raznimi plakati, ki naj bodo razobešeni v delovnih prostorih. Dobrodošla so tudi razna predavanja o posledicah nezadostnega pitja vode.

Filtracija vode

Poleg zadostne količine je seveda zelo pomembna tudi kakovost vode. Voda iz pipe lahko vsebuje razne kemikalije in onesnaževalce. V njej so lahko težke kovine, pesticidi iz kmetijstva, farmacevtska sredstva. Filtracija oziroma mehčanje vode omogoča zaščito pred posledicami, ki jih prinaša zaužitje nevarnih snovi.

 

Vir: waterevent.com

O avtorju

avtor

Poglej vse objave