implantolosko-zdravljenje-zob
Kako poteka implantološko zdravljenje zob?

Kako poteka implantološko zdravljenje zob?

Implantološko zdravljenje zob vključuje nadomeščanje manjkajočih zob z implantati oziroma zobnimi vsadki. Celoten proces poteka po določenih fazah. Dobro pa je vedeti, da od začetne do končne faze lahko preteče tudi eno leto. Časovno obdobje je odvisno tudi od stanja zob, dlesni in čeljustne kosti.

Če gre za nadomeščanje le enega ali nekaj zob, tedaj je celoten postopek krajši. V primeru brezzobosti ali pa v primeru, da v ustni votlini ostaja le malo zdravih korenin zob, tedaj je proces nekoliko daljši. V vsakem primeru pa dentalna klinika opravi vse zobozdravstvene postopke, vključno z celostno diagnostiko, kirurškimi posegi, izdelavo in naročanjem zobne protetike in post operativnimi posegi.

Zobozdravnik opravi celostno diagnostiko

Implantološko zdravljenje zob se vedno prične z diagnostičnimi postopki, s pomočjo katerih zobozdravnik ugotavlja stanje zob, dlesni in čeljustne kosti. Na podlagi izvidov se nato tudi odloči o ustreznosti protetike in specifičnosti implantatov, kot je na primer debelina in višina vijakov.

Če se pacient sooča z izgubo čeljustne kosti ali s paradontozo, pa je potrebno najprej zdraviti to bolezen dlesni oziroma opraviti operacijo cepljenja čeljustne kosti, zato da imajo zobni vsadki dovolj opore in da lahko zagotovijo stabilnost. Čeljustna kost mora biti dovolj močna, da je mogoče vanjo pričvrstiti implantate.

Zdravljenje zob vključuje kirurško operacijo

Najbolj pomemben del predstavlja kirurška operacija, pri kateri zobozdravnik specialist pričvrsti vijake vsadkov v čeljustno kost. To stori tako, da najprej odpre dlesni in izpostavi vrzel do kosti, zato da lahko trdno pričvrsti vijake znotraj čeljustne kosti.

Operaciji sledi obdobje celjenja, saj se mora zgornji del dlesni zapreti, da se izpostavi del vijaka. Spodnji del vijaka mora stabilno stati v kosti. V tem obdobju celjenja je pomembno, da se implantat zlije s kostjo in dlesnijo, čemur pravimo tudi bio kompatibilnost. Določeni vsadki so prevlečeni s posebno snovjo, ki zagotavlja večjo mero bio kompatibilnosti.

Zobozdravnik namesti opornico in zobno krono

Ko zobozdravnik ugotovi, da se je vijak optimalno zlil s čeljustno kostjo in dlesnijo, tedaj namesti posebno opornico, ki predstavlja vez med vijakom in zobno krono. Opornica se namesti na zgornji del dlesni. Tudi v tem delu pacient dobi injekcije proti bolečinam, saj obstaja možnost večjih bolečin.

Ko se dlesen zapre in zaceli, pa zobozdravnik namesti še zobno krono, ki jo po meri izdelajo v zobotehničnem laboratoriju. Če gre za zdravljenje zob, kjer je potrebno nadomestiti vrzel med dvema zdravima zobema, tedaj mora biti zobna krona usklajena v barvi in obliki.

O avtorju

avtor

Poglej vse objave