kako se lotiti izterjave

Kako pristopiti do izterjave dolgov?

Izterjave dolgov se podjetja lotevajo na različne načine. Gre za precej neprijetno področje podjetništva, s katerim se mora spopasti vsak, ki ima opravka s strankami, ki računa ne poravnajo skladno z dogovorom do določenega datuma. V precej neprijetnem položaju se lahko znajdejo podjetniki sploh v primeru, ko imajo opravka z dolgom, ki ga je povzročila sicer dolgoletna stranka, ki je do sedaj redno poravnala svoje obveznosti. V tem primeru je potrebna še toliko večja previdnost, da se ne omajejo dobri poslovni odnosi.

Dejstvo pa je, da morate vztrajati, da pridete do zneska, do katerega ste upravičeni. Sploh če gre za visok znesek, katerega primankljaj lahko vpliva na vaše celotno poslovanje.

Začnite s prijaznim opozorilom

Pri izterjavah dolgov se dobro obnese metoda postopnosti. Ko pride do zapadlih terjatev oziroma dolga, z začetka najdite način, da boste stranko prijazno opozorili na njen dolg. To lahko storite tako, da ji enostavno pošljete elektronsko sporočilo. V njem na kratko opišete, za kaj gre; kakšne storitve je pri vas koristila, kakšen znesek vam dolguje in kdaj je potekel rok za izplačilo. Potem počakajte, da vam odgovori. Stranka, ki ji je dolg enostavno ušel iz glave in sicer nima nobenega drugega razloga, da zneska ne bi poravnala, bo plačilo izvedla v najkrajšem možnem času.

Stranko lahko tudi pokličete, kar je lahko še bolj učinkovito. Klic namreč omogoči direkten prenos informacij. Takoj boste lahko razbrali njen odziv in si prizadevali, da najdete kompromis glede plačila, ki bo obema po godu.

Drugi postopki predsodNe izterjave

V predsodne metode izterjave dolgov spadajo vsi postopki, ki se jih poslužujemo z namenom, da izterjamo znesek. Pri tem pa primera ne prijavimo na sodišče. Tako lahko metodo klicev in sporočil nekajkrat ponovimo. Če pa učinka ni, bo treba poprijeti po drugih metodah.

Obisk stranke na domu ali na njenem delovnem mestu je lahko zanjo neprijetna izkušnja, zato moramo paziti, da pristopimo vljudno in spoštljivo. Poslužujemo pa se lahko tudi pomoči od zunaj. Tako lahko za podoro prosimo katero od agencij, ki se z izterjavo profesionalno ukvarja. Tako bodo možnosti, da bomo primer uspešno rešili, veliko večje.

O avtorju

avtor

Poglej vse objave