znižanje stroškov tiskanja
znižanje stroškov tiskanja

Napotki za znižanje stroškov tiskanja

Tiskanje je postopek, prek katerega želeno besedilo ali sliko iz elektronske oblike pretvorimo v fizično, papirnato obliko. Poznamo sicer tudi metode tiskanja, pri čemer lahko želen motiv natisnemo tudi na les, steklo, plastiko ali kateri drug material. Vendar se bomo tokrat osredotočili na klasično obliko tiskanja. Tiskanje lahko izvajamo za domačo rabo ali pa se tega postopka poslužujemo v poslovne namene. V vsakem primeru je lahko tiskanje vir stroškov. Stroški nastanejo že ob nakupu tiskalnika. Kasneje so prisotni sprotni stroški, ki nastanejo zaradi porabe papirja in črnila. Hkrati pa moramo biti pripravljeni tudi na morebitna popravila in posodobitve tiskalnika, ki ga imamo v lasti. Dobra novica pri tem je, da lahko sami veliko naredimo za znižanje tovrstnih stroškov.

Pozornost je potrebna že pri nakupu tiskalnika

Marsikdo ob nakupu tiskalnika teži k temu, da izbere napravo, katere cena je čim nižja, hkrati pa so zagotovljene vse lastnosti in funkcije, ki jih posameznik ali pisarna potrebuje. Vendar je tak način razmišljanja pogosto zmoten. Seveda je treba, če želimo privarčevati, gledati tudi na ceno samega tiskalnika, vendar pa je še toliko bolj pomembno, da se odločimo za tak tiskalnik, ki bo pripomogel k znižanju stroškov na dolgi rok.

Pomembno je, da se pozanimamo, kako varčen ali potraten je tiskalnik pri porabi črnila. Tiskalnik bomo namreč uporabljali še naslednjih nekaj let in če smo izbrali potratnega, potem bomo kljub nizki začetni investiciji plačevali visoko ceno za njegovo delovanje. Prav zato je pomembno, da se pozanimate, kater tiskalnik je najbolj varčen glede na vaše potrebe po tiskanju. Nekateri tiskalniki so lahko varčni pri črno-belem tiskanju, medtem ko se bodo v primeru tiskanja fotografij izkazali kot veliki porabniki. Dobro je, da se pozanimamo tudi, kolikšno je priporočeno število natisnjenih strani na mesec za posamezni tiskalnik. Če bomo to vrednost velikokrat prekoračili, bodo stroški začeli strmo naraščati, hkrati pa se bo tudi tiskalnik hitreje kvaril in imeli bomo dodatne stroške s servisom naprave ali pa bo tiskalnik hitreje postal neuporaben.

Treba se je tudi pozanimati, kakšne kartuše podpira tiskalnik in kolikšna je njihova cena. Velikokrat lahko privarčujemo tudi na račun nakupa primerljivih kartuš, ki niso od originalnega proizvajalca. Vendar pa se moramo zavedati, da je tako črnilo pogosto nekoliko manj kakovostno, kar se bo poznalo tudi pri tiskanju.

O avtorju

avtor

Poglej vse objave