odstop terjatev
odstop terjatev

Odstop terjatev omogoči, da lažje zadihate

Majhna podjetja imajo pogosto težave, kadar so njihovi naročniki velika podjetja. Zakaj? V podjetništvu se svetuje, da je treba svoj portfelj strank čim bolj razpršiti. Na takšen način si zagotovimo, da ne pride do likvidnostnih težav. Medtem, ko čakamo na plačilo enega podjetja, nam plača več drugih, torej imamo vedno dovolj sredstev, da nemoteno poslujemo. Kadar sodelujemo z velikimi, pa imamo v posameznem obdobju le eno ali dve stranki, saj je delo preobsežno, da bi jih sprejeli še več. In tako se s plačili lahko pojavijo težave.

Zakaj odstop terjatev?

Odstop terjatev je finančna storitev, ki nam v takšnem primeru omogoča, da poslujemo povsem normalno, in se v poslovnem svetu v različnih oblikah uporablja že od nekdaj. Ko opravimo svoje delo in stranki, za katero smo trdo delali ves mesec, izstavimo račun, poskrbimo za odstop terjatve nekomu drugemu. Natančneje: podjetju, ki se ukvarja z bančništvom in finančnimi storitvami. Odstop terjatev pomeni, da upnik za plačilo računa nismo več mi, temveč prav podjetje, na katerega smo terjatev prenesli, to pa terjatev odkupi in nam zanjo plača. Kaj to pravzaprav pomeni? Enostavno: plača račun, ki bi ga dolžnik poravnal šele po preteku plačilnega roka. Tako dobimo plačilo hitro in nam nanj ni potrebno čakati cel mesec. Denar lahko vlagamo v material in plačamo svoje zaposlene, kar pomeni, da že lahko nemoteno obratujemo dalje.

Koliko stane odstop terjatev? Seveda ni brezplačen, saj gre za storitev podjetij, ki niso dobrodelna. Ob podpisu pogodbe se dogovorite za znesek, ki vam ga bodo plačali za odstop terjatve, ta pa je manjši od tistega na vašem računu. Za to, da vas financirajo, seveda zahtevajo plačilo v obliki provizije. Saj veste – tudi banka vam takrat, kadar se odločite za posojilo, svoje storitve zaračuna. Plačati morate odobritev, zavarovanje, obresti … Pri faktoringu, kakor s tujko imenujemo odkup oziroma odstop terjatve, ni prav nič drugače.

O avtorju

avtor

Poglej vse objave