kako odstop terjatev
kako odstop terjatev

Odstop terjatev – storitev za rešitev likvidnostnih težav

Odstop terjatev je storitev, ki se je poslužuje čedalje več podjetnikov. Sploh tista podjetja, ki so še nova na trgu, dostikrat ne izpolnjujejo pogojev za vzem kredita ali posojila pri banki. Zato v teh primerih obstaja alternativa, ki lahko prav tako pomaga pri tem, da se podjetje ponovno postavi na noge in reši začasne finančne težave.

Kako poteka sam postopek?

Podlaga za izvedbo odstopa terjatev so še nezapadli računi, ki jih je podjetje izstavilo svojim strankam. Z odstopom podjetnik doseže, da znesek vseh priloženih računov poravna ponudnik tovrstnih storitev. Na tak način podjetje dobi denar, ki ga nujno potrebuje za nadaljevanje izvajanje tekočih poslovnih procesov.

Ponudnikov tovrstnih finančnih storitev je več, med njimi obstajajo določene razlike. Ponudniki se razlikujejo v tem, za kakšno provizijo so pripravljeni izvesti postopek in kakšni so drugi posebni pogoji pri sodelovanju. Pametno je, da podjetnik preveri ponudbo in se odloči za tistega, ki mu glede na ponujene pogoje najbolj ustreza.

Ko pride do sestanka med podjetnikom in ponudnikom, ponudnik najprej preveri, s katerimi strankami ima podjetnik opravka. Glede na njihovo plačilno (ne)disciplino se potem odloči, če bo sprejel tveganje ali ne.

Če pride do začetka sodelovanja, ponudnik in podjetnik najprej definirata in podpišeta pogodbo. Na tej podlagi potem pride do izplačila zneska, ki naj bi jih podjetnik sicer nekoliko kasneje dobil od ponudnika.

Nato pride do odstopa terjatev in izplačila. Podjetnik tako dobi večji delež skupne vsote, na katero bi sicer lahko čakal še nekaj časa. Ponudnik pa sprejme riziko, ko prevzame celotno ali del področja terjatev.

Ko stranke nakažejo znesek, ponudnik podjetniku dodeli še preostali del pričakovane vsote. Zase seveda zadrži višino provizije, ki je vnaprej določena. Tako podjetnik prepusti področje terjatev nekomu drugemu in se na tak način znebi napornega bremena. Po drugi strani pa predčasno prejme denar in ga lahko investira v nadaljnje poslovanje.


O avtorju

avtor

Poglej vse objave