Poslovite se od vezane knjige računov. Prihajajo davčne blagajne.

Vezana knjiga računov in paragonski bloki so preteklost. Prihodnost se odpira bolj enostavnem načinu poslovanja. Prihodnost so davčne blagajne.

Kako pomembne so davčne blagajne, je vlada RS jasno nakazala, ko je naznanila, da s 1.1.2016 postajajo davčne blagajne obvezne. Kdor posluje z gotovino, in ne izda računa, je v zelo hudem prekršku. Kazni se gibljejo med pet nekaj sto tisoč evri. Torej, se kar splača izdati račun. Kako pa smo prišli do ideje davčne blagajne in kaj sploh to je?

Davčna blagajna je sistem za izdajo računov. Vsak račun, ki se izda in natisne se najprej preko internetne povezave zabeleži na finančni upravi, FURS, nato se pošlje povratna informacija sistemu, torej blagajni, ki nato račun ustrezno natisne. Morda zveni, da gre za dolg proces, vendar ni tako. Vse se zgodi zelo hitro. V nekaj sekundah. Takšen način izdaje računov je omogočil državi, da pobere več davkov. In res je. Od trenutka, ko so tovrstne blagajne postale obvezne, je država zabeležila nekaj več kot sto milijonov evrov prihodkov. Kar seveda ni mačji kašelj. To zelo ugodno vpliva na gospodarstvo in ekonomijo RS.

Lahko rečemo, da bodo te elektronske blagajne popolnoma prevladale 1.1.2017, kajti tedaj boste morali vsi, ki še uporabljate vezano knjigo računov, preiti na davčne blagajne. V kolikor pa morda uporabljate ob načina, misleč za vsak slučaj, ste v prekršku. To pa zato, ker zakonodaja veleva, da je prepovedano v istem prostoru uporabljati oba načina. Torej, potrebno se bo odločiti. Seveda je davčna blagajna hitrejša in enostavnejša, tako da se boste verjetno odločili za slednjo. Morda najpomembnejša informacija pa je, da je tovrstna blagajna obvezna za vse, ki poslujejo z gotovino.

O avtorju

avtor

Poglej vse objave