sedež podjetja
sedež podjetja

Poslovni naslov oziroma sedež podjetja

Poslovni naslov in sedež podjetja sta zelo podobna podatka. Pri tem sedež podjetja označuje mesto, kjer je določeno podjetje registrirano, poslovni naslov pa natančno določa še ulico in hišno številko te lokacije. Ob registraciji podjetja je treba navesti ta podatek. Poslovni naslov oziroma sedež podjetja pomembno prispeva k prvem vtisu o podjetju, saj je zainteresiranim viden na spletu, ko o njem poizvedujejo.

Različne možnosti za določitev sedeža podjetja

Podjetnik ima različne možnosti, ko se odloča, kje bo sedež podjetja. Če gre za začetke poslovanja in se z dejavnostjo namerava ukvarjati posameznik ali manjša ekipa, potem dostikrat pade odločitev o delo od doma. V tem primeru je lahko domači naslov hkrati poslovni naslov. To za podjetje pomeni prihranek na številnih stroških. Podjetnik delo opravlja od doma, kar pomeni, da se mu ni treba vsakodnevno voziti na drugo lokacijo ter da mu ni treba plačevati drage najemnine ali nakupa pisarne.

Včasih pa se na tem področju zalomi, saj podjetnik ni lastnik stanovanja, v katerem živi. V tem primeru mora ob registraciji podjetja priložiti tudi dovoljenje, ki ga podpiše lastnik in v katerem je navedeno, da le-ta podjetniku dovoljuje, da dejavnost opravlja na navedenem naslovu. Včasih se lastnik ne strinja s tem in v tem primeru ima podjetnik na razpolago več možnosti. Lahko najame fizične prostore, tam opravlja svojo dejavnost in hkrati na tistem naslovu registrira podjetje.

Najem virtualne pisarne oziroma poslovnega naslova

Če pa denarja ni dovolj ali pa podjetnik vseeno želi delati od doma, se lahko odloči za storitev najema poslovnega prostora oziroma sedeža podjetja. Tako pridobi poslovni naslov za podjetje za nekaj 10 evrov na mesec, delo pa še vedno opravlja od doma. Poleg tega ima taka storitev še nekatere druge prednosti. Podjetnik pošto prejema na ločen naslov, izogne pa se tudi nepričakovanim obiskom strank na svojem domačem naslovu, s čimer naredi veliko uslugo tudi sostanovalcem, ki zato niso moteni pri običajnih dejavnostih. To mu zagotavlja bolj uspešno ločevanje zasebnega in poslovnega življenja.

O avtorju

avtor

Poglej vse objave