Potni nalogi so zamudni, ampak pomembni dokumenti

Imate službo, ki od vas terja, da ste veliko časa na cesti? Velikokrat obiščete stranke, ki pa so kar oddaljene od sedeža podjetja, v katerem ste zaposleni? V takšnem primeru morate imeti izpolnjen potni nalog. S potnim nalogom boste lahko vi ali pa vaši nadrejeni spremljali in dokazovali službena potovanja. To je izrednega pomena, v kolikor podjetje želi povračila potnih stroškov pri službenem potovanju.

Kaj SO potni nalogI?

Po definiciji so potni nalogi računovodske listine. Morda boste velikokrat primorani pisati potne naloge, zlasti ko boste želeli povračila stroškov. Vendar je včasih pisanje nalogov lahko zamudno delo. Ko podjetje plača potne stroške zaposlenemu, je pomembno, da ima vse naloge in potrdila o izplačilu primerno shranjena. Predpisana je ustrezna doba hranjenja nalogov in to je 10 let. V primeru, da pa podjetje nima ustrezno urejene dokumentacije o izplačilu potnih nalogov je lahko v primeru obiska inšpekcije ustrezno kaznovano.

Pri pisanju potnih nalogov je zelo pomembno, da jih podjetje oziroma zaposleni piše sproti. Če jih piše za nazaj lahko nastanejo težave, ker potni nalogi nimajo zaporedne številke. To pa inšpekciji omogoča, da enostavno ugotovi napake. Pri izpolnjevanju nalogov je pomembno, da se na nalogu navedejo ustrezni podatki. Velikokrat se zgodi, da izpolnjevalec ne navede ustreznih podatkov kot so relacija poti, razlog zakaj je zaposleni odšel na pot, manjka datum in ura prihoda in odhoda. Pomembno je tudi zabeležiti registrsko številko vozila s katerim je zaposleni opravil pot in seveda podpis in žig podjetje, to je izplačevalca potnih stroškov.

Če povzamemo, je pri potnem nalogu potrebna pozornost, izpolnitev vseh polj na obrazcu, ustrezni podpisi udeleženca in osebe, ki je pot odobrila. Hkrati pa je potrebno priložiti še vse plačane račune.

O avtorju

urednistvo

Poglej vse objave

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja