pricvrstitev-zobne-proteze
Pričvrstitev zobne proteze, ki jo podpirajo implantati

Pričvrstitev zobne proteze, ki jo podpirajo implantati

Za pričvrstitev zobne proteze, ki jo podpirajo implantati, se zobozdravnik specialist ali parodontolog odloči takrat, kadar se pacient sooča z izgubo čeljustne kosti, ki je največkrat posledice parodontoze ali katere druge bolezni dlesni. Proteze se s posebnimi nastavki pritrdijo na vsadke in zagotavljajo veliko mero stabilnosti.

Ta posebna vrsta protez je pri zdravljenju manjkajočih zob ali brezzobosti uporabna predvsem za spodnjo čeljust, saj klasične proteze na tem delu ne nudijo dovolj stabilnosti. Navkljub temu pa se protetika lahko namesti tudi na zgornjo čeljust. Proteze, ki so podprte z vsadki, so običajno snemljive, zato jih je potrebno čistiti in odstranjevati pred spanjem. Na drugi strani pa to pacientom zagotavlja boljšo ustno higieno, saj si lahko lažje in učinkoviteje umijejo protetiko v ustih.

Pričvrstitev zobne proteze v dveh različnih vrstah

Protetika, ki jo podpirajo implantati, je na voljo v dveh različnih vrstah. Določene proteze imajo vgrajeno tanko kovinsko paličico, ki se prilagaja obliki čeljusti. Zobozdravnik ta protetični nadomestek s posebnim nastavkom pritrdi oziroma pripne na dva do pet vsadkov v zgornji ali spodnji čeljusti.

Druga vrsta protez pa se z nastavki prilega na ujemajoč se kovinski nastavek implantata. Pri tem se nastavek v obliki kroglice namesti oziroma zaskoči v vdolbino na nastavku vsadka. Obe vrsti protez pa so izdelane iz akrilne podlage, ki daje videz dlesni ter iz porcelanskih ali akrilnih umetnih zob, ki so videti kot naravni zobje.

Kako poteka pričvrstitev zobne proteze na vsadke?

Zobozdravnik specialist naprej opravi natančen pregled ustne votline, oceni stanje zob in morebitne bolezni dlesni. Nato opravi vso potrebno diagnostiko, zato da protetični laboratorij lahko izdela proteze in implantate po meri pacienta. Zobozdravnik v prvi fazi zdravljenja kirurško pričvrsti vsadke oziroma vijake v čeljustno kost, največkrat na sprednji del čeljusti, saj je tu kost najbolj močna in trdna ter nima veliko živcev in drugih struktur.

Po tem sledi nekajmesečno celjenje in ponovni pregled pri zobozdravniku, ki naroči izdelavo proteze po meri. Protetiko je nato potrebno natančno namestiti na implantate, zato da se zagotovi stabilnost. Prilagajanje proteze lahko zahteva več obiskov pri zobozdravniku.

Koliko časa traja zdravljenje z vsadki in protezo?

Trajanje celotnega postopka zdravljenja manjkajočih zob ali brezzobosti je odvisno od številnih dejavnikov. Če se implantati pričvrstijo v spodnji čeljusti, traja zdravljenje približno pet mesecev, in približno sedem mesecev, če se implantati namestijo v zgornji čeljustni kosti. Skupen časovni okvir za zdravljenje zajema pričvrstitev zobne proteze in kirurško vstavitev zobnih vsadkov.

O avtorju

avtor

Poglej vse objave