primer-racuna-za-popolno-skladnost-s-predpisi
Primer računa za popolno skladnost s predpisi

Primer računa za popolno skladnost s predpisi

Pri poslovanju moramo paziti na to, da ostajamo v skladu s predpisi, zato bomo morda potrebovali tudi pravilen primer računa. Po takšnem vzorcu povprašujejo predvsem novopečeni podjetniki, ki se lotevajo oblikovanja in izstavljanja svojega prvega računa. Delo si lahko močno olajšamo, pravzaprav ga lahko kar avtomatiziramo, če imamo na voljo ustrezno računalniško pomoč. Predvsem samostojni podjetniki, ki nimajo veliko prometa, pa račune pripravljajo kar »ročno«, sami v programu za obdelavo besedil.

V končni fazi niti ni pomembno, kako račun pripravimo, mora pa imeti dokument vse potrebne informacije, ki jih zahtevajo predpisi. Dober primer računa pa ima še nekatere dodatne podatke, ki niso zahtevani, so pa zelo dobrodošli.

Primer računa z raznovrstnimi podatki

Najprej moramo seveda vedeti, kakšne podatke mora račun vsebovati. Ugotovimo, da gre za kar nekaj raznovrstnih informacij, ki so vezane tako na izdajatelja kot na plačnika ter na samo poslovno transakcijo.

Najlažje imamo pod nadzorom tiste podatke, ki morajo biti na vsakem računu, a se med posameznimi računi ne spreminjajo. Vsak primer računa ima lično navedene splošne podatke o podjetju, ki račun izdaja, poleg obveznih podatkov pa lahko dodamo še nekatere koristne informacije, recimo številko TRR ter kontaktne podatke in še kak prijazen pozdrav.

Nekateri podatki se spreminjajo in jih moramo vedno znova prilagoditi. To so recimo podatki o kupcu oziroma plačniku, pa tudi številka računa, rok plačila, datum izdaje … Kar nekaj informacij moramo torej imeti v glavi, če želimo račune izstavljati kar sami. Dodatno se lahko priprava računa zakomplicira v primeru, da moramo obračunati DDV, pa tudi če nismo zavezanci za DDV moramo račun ustrezno prilagoditi.

Primer računa v računovodskih programih

Veliko lažje in bolj zanesljivo bo izstavljanje računov s pomočjo računovodskih programov, ki nam na ta način močno olajšajo poslovanje. Običajno že imamo pripravljen primer računa ali pa lahko sami ustvarimo osnutek, na katerem brez skrbi prilagajamo vse mogoče informacije. Tako oblikujemo račun, ki ga bomo brez zadržkov poslali tudi pomembnim kupcem in poslovnim partnerjem.

Računovodski programi nam samodejno izpolnijo praktično vse podatke, ki se predvidljivo spreminjajo. Ni treba skrbeti glede zaporedne številke, datuma izdaje, roka plačila in podobnih detajlov. Vnesemo seveda podatke o plačniku in podrobnosti o izdelkih oziroma storitvah, ki se plačujejo. Napredni programi so močno avtomatizirani, omogočajo tudi samodejno pošiljanje računov ter mnoge druge dodatne opcije, s katerimi lahko prilagodimo poslovanje.

Ročno izstavljanje računov

Primer računa nam lahko zelo pomaga, če želimo to delo opravljati kar ročno. V nekaterih primerih je to smiselno, gotovo pa bomo imeli nekaj več dela in skrbi, veliko večje je tudi tveganje, da bomo pozabili na kakšne nujne podatke ali pa kaj narobe zapisali.

Običajno se poslužujemo računalniških programov, ki omogočajo lično urejanje dokumentov. Ne moremo pa pričakovati, da bodo ti programi sami izpolnili zahtevana polja na računu, kot to počno računovodski programi. Zahtevane podatke bo treba ročno vnašati in spreminjati, kar je pri večjem obsegu poslovanja zelo zamudno. Če pričakujemo le malo kupcev in imamo dober primer računa, pa vsekakor lahko to delo uspešno opravljamo tudi sami.

O avtorju

avtor

Poglej vse objave