program-za-obracun-prispevkov
Program za obračun prispevkov

Program za obračun prispevkov

Računovodska opravila so obveznost, ki je ne moremo kar zanemariti, še posebej ne, če gre za obračun prispevkov. Davčne obveznosti so finančna obremenitev, zahtevajo pa tudi veliko časa in truda pri izračunu, a vseeno moramo poskrbeti za to, da na tem področju ni kakšnih pomanjkljivosti ali nesporazumov. Če pride do kakšnih težav, so posledice lahko zelo hude, tako za velika kot za mala podjetja. Na srečo si lahko pomagamo z različnimi rešitvami, ki večino dela opravijo namesto nas.

Običajno za računovodska opravila uporabimo kar računalniški program, ki samodejno pridobiva potrebne podatke in opravlja izračune. A pozor, tega ne more opraviti kar vsak program, splača se izbrati takšne, ki imajo posebej pripravljeno to funkcijo. Običajno so to celoviti računovodski programi z mnogimi uporabnimi funkcijami. Najboljša rešitev je, če najdemo takšne računovodske programe pri računovodskih servisih, s katerimi lahko na ta način uspešno sodelujemo. Tako se pravzaprav v celoti izognemo delu, ki ga zahteva obračun prispevkov za podjetje.

Računovodski servis za obračun prispevkov

Bržkone je najboljša rešitev ta, da izkoristimo ponudbo celovitih storitev računovodskega servisa. Pri njih lahko dobimo tudi računovodski program, ki odlično povezuje njihove storitve in naše potrebe. Pogosto je možno praktično vse naloge kar avtomatizirati, tako postane obračun prispevkov povsem preprost.

Zelo pomembno je tudi to, da se na ta način izognemo tveganju za kakšne napake ali zamude. Prav iz tega namreč izhajajo pogoste težave, ki jih imamo z davčnim uradom. S pomočjo računovodskega servisa in dobrega računalniškega programa odpravimo tveganja za razne napake in poskrbimo za to, da so vse obveznosti pravilno in pravočasno opravljene. Ker nas to morda stane le nekaj deset evrov na mesec, je investicija v celovite storitve računovodskega servisa vsekakor smiselna.

Obračun prispevkov pri samostojnih podjetnikih

Nekateri samostojni podjetniki niti ne potrebujejo storitev računovodskega servisa, čeprav so jim te seveda vedno na voljo. Bo pa v tem primeru obračun prispevkov precej bolj zahteven, saj se bo treba posvetiti izračunu za vsak mesec posebej. Včasih obračun sicer lahko poenostavimo in pričakujemo vsak mesec iste zneske, a to je spet odvisno od vrste in poslovanja samostojnega podjetnika.

Tudi pri takšnih podjetnikih pa pridejo v poštev računalniški programi, s katerimi si pomagamo pri računovodskih opravilih. Ni nujno, da se ti programi uporabljajo v kombinaciji s storitvami računovodskega servisa, uporabljamo jih lahko tudi samostojno, seveda pa bomo morali biti pri obračunu bistveno bolj spretni, tudi če lahko koristimo funkcionalnosti računalniškega programa.

Obračun prispevkov v večjih podjetjih

Največji problem so prispevki v večjih podjetjih. Ne le s tega vidika, da bo treba za prispevke odšteti več denarja, temveč bo z njimi predvsem več dela. Pri obračunu moramo upoštevati različne dejavnike in nekatere podatke, ki se sproti spreminjajo. Imeti moramo dober nadzor nad aktivnostmi zaposlenih, poznati moramo tudi morebitne olajšave in druge faktorje, ki vplivajo na zneske pri obračunu prispevkov. Večja podjetja imajo zato pogosto kar ekipo računovodskih strokovnjakov, ki skrbijo za te izračune in zagotovijo, da je vse skladno s predpisi. Tako obračun prispevkov morda tudi v večjih podjetjih sploh ne bo problem.

O avtorju

avtor

Poglej vse objave