Različne možnosti plačevanja za izdelke in storitve

Mladi podjetnik, ki stopa na poslovno pot, se mora pripraviti na vse, kar ga lahko doleti pri poslovanju. Prilagodljivost je med tistimi odlikami, ki pomagajo podjetju pri uspešnem delu in poslovni rasti, predvsem pa zagotavlja dobre odnose z zaposlenimi, strankami in poslovnimi partnerji. Seveda pa ima prilagodljivost tudi svoje meje, ki so odvisne od različnih dejavnikov. V nekaterih primerih si podjetje lahko privošči širitev manevrskega prostora, v drugih spet ne. Predvsem na področju sprejemanja plačil je pomembno, da se zavedamo razpoložljivih možnosti in omejitev.

Računi, napotnice, pogodbe …

Način plačila je odvisen od mnogih dejavnikov, ki so pogosto vezani na dotičen primer, zato je težko iskati univerzalne rešitve. Večinoma pa pri poslovanju podjetij za pravno podlago plačil služi račun. Ta omogoča plačila izdelkov in storitev, ki jih nudi podjetje, pogosto pa se uporablja tudi za druge vrste plačil, na primer za plačevanje dobaviteljev, zunanjih sodelavcev pri projektnem delu in podobno. Račun je v teh primerih idealna rešitev, ni pa primeren za plačevanje zaposlenih, če gre za redno zaposlitev oziroma dolgoročno delo, prav tako nima vsak delavec možnosti izdati računa. Študentje bodo za projektno delo najraje izdali študentsko napotnico, za podobno delo pa se uporabljajo tudi avtorske pogodbe, podjemne pogodbe in podobne listine. Za redno zaposlitev pride v poštev pogodba o zaposlitvi.

Omenjene možnosti predstavljajo le grob oris razsežnosti, ki se še nadaljujejo – prilagodljivost podjetja je na primer tudi v tem, da omogočajo različne načine plačila, čeprav se v vsakem primeru izda račun. V vsakem primeru pa je pomembno, da je poslovanje legalno in pošteno. Pretok sredstev mora biti dosledno beležen, redno morajo biti opravljene knjigovodske obveznosti. Da bo poslovanje na tem področju potekalo brez težav, je najbolj priporočljivo zaupati nasvetu strokovnjakov – podjetnik se lahko obrne na računovodski servis, ki bo pomagal pri nadzoru načinov plačila, zaposlitev in drugih zadev.

O avtorju

urednistvo

Poglej vse objave