Terjatve v tujini

Poslovanje s tujino je v vsakem primeru dobrodošla poslovna priložnost, ki jo je dobro izkoristiti, včasih pa s seboj prinaša tudi nekatera tveganja. Podjetja, ki svojo ponudbo širijo na tuje trge, dobro vedo, kako zapleteni so včasih že osnovni postopki, saj je treba vedno sodelovati s tujimi uradi, ki jih ne moremo kadarkoli obiskati, poleg tega pa vsa komunikacija običajno poteka v tujem jeziku. Posebej neugodni pa so neplačniki v tujini, saj jih je praviloma težje izterjati za njihove dolgove, kot če bi terjali domače dolžnike. Za izterjatev terjatev tujina ni idealna, seveda pa ni treba takoj obupati – kar nekaj načinov je, kako doseči upnike tudi v oddaljenih deželah.

Klasična izterjava

Prvi koraki so seveda enaki, kot pri vseh drugih upnikih. Najprej pošljemo opomin, ki opozarja na dolg. To je seveda smiseln začetek, saj se lahko na ta način izognemo dolgotrajni in morebiti dragi izterjatvi, a ne pomaga, če dolžnik dolga ne poravna. Nato se lahko lotimo izterjave terjatev v tujini tako, kot bi se je doma – na lokalnih uradih. Uspešnost in predvsem prikladnost takšnih izterjatev terjatev (tujina) je močno odvisna od države ter od fleksibilnosti in odločnosti upnika. V nekaterih primerih je takšna izterjava hitra in učinkovita ter za upnika ne pomeni pretiranih nevšečnosti, v nasprotnem primeru pa je bolje razmisliti o alternativah.

Storitve družbe za upravljanje s terjatvami

V mnogih primerih enostavnejša in učinkovitejša je izterjava terjatev v tujini s pomočjo profesionalne družbe za upravljanje s terjatvami. Podjetja, ki se ukvarjajo z izterjavo tujih dolžnikov, so učinkovitejša, saj poznajo prakse tujih držav, poleg tega pa pogosto delujejo preko lokalnih partnerjev, ki se pri izterjavi ognejo težavam, ki jih predstavlja tujina. Na ta način je mogoče hitro in elegantno doseči poravnavo dolga, seveda pa tovrstne storitve niso brezplačne – presodite, ali se investicija izplača.

O avtorju

urednistvo

Poglej vse objave