slika drevesa
slika drevesa

Tiskanje na različne materiale (tisk na pleksi steklo, platno, aluminij in les)

Tisk na pleksi steklo, platno, aluminij in les – v članku so predstavljene prednosti in slabosti tiskanja fotografij na navedene materiale. Če se s tiskanjem ukvarja vaše podjetje ali le razmišljate o tem, da bi fotografije natisnili na manj običajne materiale, se lahko tukaj pozanimate o njihovih značilnostih.

Pleksi steklo

Tisk na pleksi steklo je priporočljiv, če želite, da fotografije izgledajo elegantno in imajo intenziven sijaj. Steklo je obstojen material, na njem barve pridejo bolj do izraza. Slika na njem dobi videz globine. Debelejše kot je steklo, bolj pridejo njegovi učinki do izraza. Tisk na pleksi je uporaben predvsem za naslednje motive: stavbe, podvodni posnetki, portreti in nočna fotografija. Zaradi leska je zelo pomembno, da sliko postavimo na pravo lokacijo in da je pravilno osvetljena. Če nas bleščanje moti, lahko posežemo tudi po mat verziji stekla.

Platno

Platno kot podlaga fotografijam doda klasičen pridih, toplino in eleganco. Ta material je idealen za fotografije pokrajin, portrete in tihožitje. Fotografije lahko izgledajo, kot bi bile naslikane. Izbiramo lahko med različnimi debelinami podlage glede na to, kakšen učinek želimo doseči. Okvir je skoraj nuja, da je izgled slike popoln.

Aluminij

Slike na aluminiju izgledajo lepo dovršene in sodobne. Obstajata dve možnosti tiskanja; fotografijo lahko odtisnemo na aluminijast panel ali pa tiskamo direktno na aluminij. Zadnja opcija je uporabna predvsem, če imamo opraviti s slikami z velikimi kontrasti in striktnimi linijami (npr. arhitekturna fotografije). Kovinski sijaj deluje zelo dobro pri tehničnih fotografijah; recimo slika avtomobila. Za aluminij je značilno, da je zelo obstojen in odporen na vremenske razmere.

Za tiste, ki bi radi kombinirali visok lesk, obstojnost in lepe barve, priporočamo izbiro »HD metal print«. Pri tem načinu se uporablja aluminij debeline 1 mm, tiskanje pa poteka pod visokim pritiskom in vročino. To omogoča fotografijam zelo dobro obstojnost. Fotografijo, natisnjeno na to podlago, lahko obesite tudi na prostem ali v prostoru z visoko vlažnostjo. Zaradi tankosti podlage so tudi slike velikih dimenzij razmeroma lahke.

Les

Les je naravni material, posledično so tudi slike, odtisnjene na njem, naravnega videza in oddajajo toplino. Navadno se fotografije odtisne na 18 mm debele površine. Primerno je predvsem za posnetke narave, odlično pa se obnese tudi za črno-bele fotografije.

 

Vir: amateurphotographer.co.uk

O avtorju

avtor

Poglej vse objave