VEM točka
VEM točka

Ustanovitev podjetja in VEM točka

Če ste se odločili, da boste ustanovili podjetje, je VEM točka lokacija, kjer lahko to izvedete najbolj enostavno in brezplačno. Še preden pa rezervirate termin in se odpravite na VEM točko, morate razmisliti o naslednjem. Določiti morate obliko podjetje. Boste poslovali kot s.p., d.o.o., d.n.o. ali na kakšen drug način? O tem velja dobro premisliti. Potem morate določiti lokacijo, na kateri boste imeli sedež podjetja. Boste dejavnost opravljali kar na vašem domu, v najetih poslovnih prostorih ali se boste odločili za kakšno drugo možnost? Določiti morate tudi, kako se bo imenovalo podjetje ter pod katero dejavnost ali več njih ga boste uvrstili.

Kaj potrebujete za registracijo podjetja?

Poleg zgoraj omenjenih rubrik morate ob prihodu na VEM točko prinesti s sabo tudi dovoljenje lastnika nepremičnine, kjer boste registrirali podjetje v primeru, če seveda niste vi lastnik. Iz tega dovoljenja mora biti razvidno, da vam lastnik dovoljuje, da podjetje ustanovite na navedenem naslovu.

Odločiti se morate tudi, kateri datum bo tisti, ko želite, da bo podjetje uradno odprto. Datum vpisa lahko predlagate za najmanj en dan in največ tri mesece v prihodnje. V primeru, če nameravate ustanoviti s.p., začetni finančni vložek ni potreben, saj samostojni podjetnik za vse obveznosti jamči z vsem svojim premoženjem. Drugače pa je, če želite ustanoviti d.o.o. ali kakšno drugo obliko. V tem primeru je ob registraciji na VEM točki potrebno predložiti dokazilo o tem, da ste pri banki vplačali znesek v zahtevani višini.

Ob registraciji podjetja so javno dostopni podatki ime podjetja ter naslov, kjer se odvija poslovanje. Poljubno pa lahko dodate tudi kontaktne podatke kot so številka mobilnega telefona in elektronsko pošto. To služi temu, da vas bodo potencialne stranke v primeru interesa lažje kontaktirale.

Notar ali VEM točka

Tako ustanovitev podjetja, njegovo zaprtje ter spremembo podatkov podjetja lahko izvedete na VEM točki, lahko pa tudi pri notarju. Je pa razlika v tem, da so storitve na VEM točki brezplačne, medtem ko boste za enake storitve pri notarju morali plačati. Po novem je možno podjetje odpreti brez da bi se zglasili osebno na VEM točki. Vse postopke lahko izvedete tudi preko spleta in sledite navedenim korakom.

O avtorju

avtor

Poglej vse objave