varna-investicija-v-zavarovana-posojila
Varna investicija v zavarovana posojila

Varna investicija v zavarovana posojila

Možnost investicije v zavarovana posojila ob vseh drugih opcijah morda ne pride toliko do izraza, a dejstvo je, da je prav to varna investicija, ki lahko na dolgi rok ponudi zanesljiv dobiček. Ni seveda univerzalna rešitev za vsakogar, ki želi investirati, a čisto možno je, da dobro odgovarja na interese širokega spektra manj zahtevnih investitorjev, ki želijo vzpostaviti sistem za pasivni prihodek in nekaj dodatnega zaslužka.

Najbolj privlačna značilnost zavarovanih posojil je vsekakor nizko tveganje, a to še zdaleč ni vse, kar ima ta investicijska opcija ponuditi preudarnim investitorjem. Hitro odkrijemo še kar nekaj nadvse prepričljivih odlik, ki opravičujejo izbiro. Navsezadnje je to varna investicija, ki ima tudi impresiven donos, s to kombinacijo pa ustreza tudi bolj zahtevnim investitorjem.

Kakšen donos lahko ponudi varna investicija?

Pričakovana donosnost investicije je v veliki meri povezana s tveganjem. Bolj tvegane investicije lahko ponudijo večje donose, medtem ko ima varna investicija običajno precej nizke donose. A pri teh donosih je razpon kar velik, in čeprav ne moremo z minimalnim tveganjem podvojiti ali potrojiti investicije v enem letu, lahko s premišljeno izbiro dosežemo dober rezultat.

Zavarovana posojila veljajo za zelo donosno investicijo, pri čemer seveda donosnost razumemo relativno, v primerjavi z drugimi investicijami z minimalnim tveganjem. Pogosto se za primerjavo vzamejo bančni depoziti, ki so prav tako zelo varni in primerni za dolgoročno naložbo. A pri bančnih depozitih ne moremo pričakovati, da bodo obresti na letni ravni dosegle en odstotek, običajno se moramo zadovoljiti z 0,5 odstotka pri dolgoročnih depozitih in morda le 0,1 ali 0,2 odstotka pri kratkoročnih depozitih. V primerjavi s temi številkami so zavarovana posojila izjemno donosna, saj lahko ponudijo v povprečju tudi do 8% donos na letni ravni!

Kako varna investicija so zavarovana posojila?

Pri investiciji v posojila je seveda pomembno to, da so posojila zavarovana. To v praksi pomeni, da se ob posojilih prispeva tudi v zavarovalni sklad, iz katerega se poplačujejo morebitne izgube v primeru neplačil obrokov za posojilo. Sistem odlično deluje, saj lahko v veliki večini primerov pričakujemo plačila brez kakršnihkoli težav, tako da je zavarovalni sklad dobro financiran. V primeru, da pride do težav, ponudnik zavarovanih posojil investitorje poplača iz tega sklada, tako da nihče nima izgube.

V najslabšem primeru torej lahko pričakujemo le nični dobiček, ne pa velikih izgub vloženih sredstev. S tega vidika gre za zelo varno investicijo, ki je lahko dobra izbira tudi za večje zneske ali za glavnino prihrankov, če seveda izberemo zanesljivega ponudnika z dobrim zavarovanjem.

Varna investicija pri uglednih investicijskih platformah

Običajno takšne investicije opravljamo preko investicijskih platform, ki združujejo povpraševanje in ponudbo posojil. Investitorji financirajo posojila, nato pa prejemajo obresti ob plačilih obrokov. Da bi tak sistem dobro deloval, mora biti seveda centraliziran pri zanesljivem ponudniku, ki skrbi za brezhibno delovanje. Hkrati je ta odgovoren tudi za odlično uporabniško izkušnjo pri investitorjih, ki se odločijo za uporabo takšnega sistema. To torej ni le varna investicija, temveč tudi enostavna možnost za dodatni zaslužek, saj lahko dobimo dobre investicijske platforme in vse opravimo kar preko spleta.

O avtorju

avtor

Poglej vse objave