vezane knjige računov
vezane knjige računov

Vezane knjige računov kot oblika izstavljanja računov

Vezane knjige računov so uporabna možnost za tiste, ki izdajo en račun na vsake toliko. Tega načina se poslužujejo predvsem manjša podjetja. Princip vezane knjige računov je, da jo najprej kupite v knjigarni kot sklop obrazcev, ki so uporabni za izstavljanje 50 računov. Knjigo vezanih računov je treba pred prvo uporabo potrditi. Vsak obrazec vsebuje zaporedno številko računa. Izpolnite podatke o izdajatelju, znesku računa, vrsti storitve oziroma izdelkov, datumu opravljene storitve oziroma dobave blaga in ostale potrebne sestavine.

Mišljene so bile kot prehodna oblika, a ostajajo v rabi še naprej

Vezane knjige računov so bile sicer najprej mišljene kot prehodna opcija med pelargonskimi bloki in davčno blagajno. Z letošnjim letom naj bi jih po prvotnih načrtih ukinili. Vendar pa se to ni zgodilo, saj je bilo ugotovljeno, da niso vir večjih nepravilnosti in da imajo še vedno ogromno privržencev. Tako ostajajo v rabi tudi v prihodnje.

Poročanje o izdanih računih na FURS

Kljub temu, da se račun prek vezane knjige računov izda v papirnati obliki, pa so zavezanci še vedno dolžni, da podatke o izdanih računih naknadno posredujejo na FURS. Pri uporabnikih davčnih blagajn je to avtomatsko, pri uporabnikih vezanih knjig računov pa je princip tak, da je treba o izdanih računih podatke preko spleta poslati najkasneje do 10. dne v mesecu za pretekli mesec. Najlažja možnost za posredovanje podatkov je uporaba mini blagajne. Gre za aplikacijo, ki jo brezplačno naložimo na pametni telefon. Je enostavna za uporabo, tako da se boste nanjo hitro navadili. Morate pa najprej pridobiti digitalno potrdilo, ki vam bo služilo za digitalno podpisovanje računov. Ko izberete možnost za izstavitev novega računa, se vam odprejo kategorije, ki jih morate izpolniti.

Tako vezane knjige računov kot davčne blagajne so primerne za zavezance, ki pričakujejo gotovinsko plačilo za svoje storitve oziroma izdelke. Gotovinsko plačilo pomeni plačilo z bankovci, kovanci, čeki ali s plačilo kartico. V primeru, če od stranke pričakujete nakazilo direktno na vaš TRR, pa so v uporabi drugačne prakse.

O avtorju

avtor

Poglej vse objave