vsestransko-superzivilo-indijski-orescki
Vsestransko superživilo – indijski oreščki

Vsestransko superživilo – indijski oreščki

Verjetno so večini indijski oreščki znani predvsem kot prigrizek, ki ga dobimo v soljenih in nesoljenih različicah že v praktično vsakem marketu. V tej vlogi se oreščki odlično obnesejo in vsekakor upravičeno predstavljajo eno izmed najbolj priljubljenih opcij za tiste, ki se želijo prehranjevati zdravo. V primerjavi z raznimi drugimi slanimi in sladkimi prigrizki je bolje izbrati oreščke, ki ne prinašajo le sladkorja ali soli, temveč so bogati tudi z nujnimi makro- in mikrohranili, ki jih telo potrebuje. Ravno v tem oziru indijski oreščki še posebej izstopajo, imajo namreč zelo ugodno sestavo, s katero jih lahko brez skrbi uvrstimo med superživila.

Indijski oreščki imajo bogato hranilno sestavo

Kaj se pravzaprav skriva v notranjosti takšnega oreščka? Odkrili bomo zelo ugodno hranilno sestavo z mnogimi nujnimi hranili in koristnimi mikrohranili.

Indijski oreščki imajo zelo posrečeno razmerje med beljakovinami, ogljikovimi hidrati in maščobami. Medtem ko so drugi oreščki običajno bolj bogati z maščobami, pride pri indijskih oreščkih bolj do izraza večji delež beljakovin, pri maščobah pa prevladujejo zdrave mononasičene maščobe. Tako lahko to živilo brez težav vključimo v zdrav in uravnotežen jedilnik, sploh če iščemo ustrezno opcijo za malico ali prigrizek.

Tudi med mikrohranili bomo našli zelo prepričljivo sestavo. Izstopa predvsem visoka vsebnost kalija, magnezija in železa. Poleg tega imajo indijski oreščki tudi nekaj vitaminov, omembe si zasluži vsebnost vitamina B6. Tako se lahko to živilo uporabi tudi kot dopolnilo v primeru, da želimo vzpostaviti res hranilen in celovit jedilnik. Odlično pripomore k raznovrstnosti prehrane in lahko pomaga tudi pri kakšnih specifičnih težavah, ki jih naslavljamo z vnosom ustreznih mikrohranil.

Indijski oreščki v kulinariki

Še ena prednost je gotovo ta, da so indijski oreščki v kuhinji zelo vsestranski in jih lahko na različne načine vključimo v zdrav jedilnik. Vsi poznamo pražene indijske oreščke, ki so odlični kot slan prigrizek, a to še zdaleč ni vse, kar nam ponujajo ti oreščki.

Ker se superživila praviloma največ uporabljajo pri sestavljanju zdravih in razgibanih jedilnikov ni čudno, da se indijski oreščki pojavljajo v zanimivih receptih, ki so pogosto namenjeni vegetarijancem in veganom. V vsakem primeru pa imamo na voljo celo zbirko kulinaričnih domislic, ki vključujejo indijske oreščke. Zelo priljubljeni so za izdelavo zdravih in hranilnih namazov, iz njih je možno narediti tudi maslo. Z nekaj domišljije in spretnosti v kuhinji lahko pridelamo sir iz indijskih oreščkov, kar je vsekakor zelo zanimiva specialiteta.

Sicer pa se indijski oreščki pogosto uporabljajo kot dodatek različnim jedem, tudi kakšnim rižotam, solatam, včasih mesnim jedem in celo sladicam.

Z indijskimi oreščki ne pretiravajte

Za vsako živilo, naj bo še tako zdravo in hranilno, velja, da z uživanjem ne gre pretiravati. Indijski oreščki imajo bogato hranilno sestavo, s tem pa prinašajo tudi dokaj visoko kalorično vrednost, ki je značilna za vse oreščke, navsezadnje pri rastlinah služijo prav kot zaloga hranil in energije. Že pest oreščkov je torej dovolj za prigrizek ali malico, medtem ko bi s 100 g oreščkov že dosegli kalorično vrednost večjega obroka.

Prav tako lahko indijski oreščki izzovejo alergijsko reakcijo pri tistih, ki so alergični na oreščke.

O avtorju

avtor

Poglej vse objave