Zakaj vas vaši najboljši uslužbenci zapuščajo?

Ves čas se moramo izobraževati in razvijati. Vsak čas potrebujemo nove izzive. Le tako bomo lahko ostali v pogonu. Predvsem pa bomo le tako lahko zagotovili pestro in dinamično delovno okolje, s čimer pa bomo preprečili »beg možganov« iz podjetja.

Če so zaposleni zadovoljni s položajem v podjetju, to še ne pomeni, da ne iščejo novih priložnosti v drugih podjetjih. Ker je to zelo realen scenarij, je ključno, da znamo prepoznati potrebe zaposlenih na osnovi katerih jih bomo lahko zadržali v podjetju. Vsako leto se izdelajo nove raziskave, ki napovejo koliko ljudi ima namen v tekočem letu zamenjati službo. Številka je precej visoka. Kar 21 odstotkov vseh zaposlenih se spogleduje z drugo službo. Kar pomeni, da smo ves čas na robu izgube neprecenljivega kadra. Ključno vprašanje pa je, ali znamo prepoznati težave zaposlenih zaradi katerih si iščejo izzive drugje.

Najpogostejši razlogi zakaj delavci zapustijo delovno mesto in se podajo na lov za boljšo prihodnostjo je občutek, ki ga lahko dobijo, da so manjvredni oziroma, da jih nihče ne ceni dovolj. Kar pa pomeni, da jih tudi ne spoštujemo. Obvezno moramo znati motivirati zaposleni in jim hkrati pokazati, da so za nas pomemben člen verige. To pa pomeni, da jim moramo dati možnost za izražanje, ustvarjanje in predvsem tudi za napredovanje. Če ustvarimo dinamično okolje, bodo zaposleni bolj veseli, kajti delo ne bo postalo rutina. Poleg tega pa moramo zaposlenim dajati izzive v katerih lahko testirajo in odkrivajo nove lastnosti, katerih se morda ne zavedajo. Če jim dovolimo, da za trenutek vodijo kakšen projekt, jih bomo s tem neizmerno motivirali. Kdo ve, morda pa odkrijemo talent na tem področju in bo nam potrebno še manj delati.

Originalen članek >>

O avtorju

urednistvo

Poglej vse objave