Zgradite svoje sanje. Postanite podjetnik.

Imeti kariero, to so sanje marsikoga. Dobra služba ni samoumevna. Potrebno je veliko garanja, odrekanja, nekaj sreče in seveda poznanstev. Vendar kdor stavi na garanje in odrekanje, lahko zagotovo najdlje prispe.

 

Biti podjetnik, danes ni tako težko. Že brez začetnega kapitala lahko pričnete svojo dejavnost. Vse kar potrebujete je osebni dokument, nekaj obrazcev in že ste lahko samostojni podjetnik. Za ustanovitev družbe z omejeno odgovornostjo, d.o.o., pa potrebujete že nekaj tisočakov. Kar želimo povedati, je to, da ste lahko podjetnik že praktično čez noč, pa vendar to še ne pomeni, da boste uspešni, bogati in srečni.

Če želite imeti poslovni uspeh in bogastvo, potem morate imeti zelo dobro plačano službo ali pa biti uspešen podjetnik. Oboje se lahko nekako enači. Za uveljavljanje vašega podjetja boste potrebovali precej časa, gotovo nekaj let trdega dela, prav tako, pa boste v službi nekoga drugega potrebovali precej časa, da se povzpnete na sam vrh. Vendar obstaja ena razlika. Kot podjetnik delate za sebe, kot zaposlen pa za “šefa”. Trenutek, ko boste v pokoju, bo vaše podjetje še aktualno in vi boste lahko ohranili položaj lastnika še dolgo potem, ko boste zapustili položaj. V redni službi pa vam ob prenehanju delovnega razmerja pripada “le” odpravnina. Ne, da se pritožujemo, vendar razlika med tem ali delate za sebe ali nekoga drugega, je več kot očitna. Poleg naštetega pa je tu še občutek, da ustvarjate svoje produkte in posledično svoje sanje, kar pa je zagotovo neprimerljivo z redno službo.

Tudi kot lastnik podjetja boste za uspeh morali poslušati druge ljudi, na primer stranke, pravnike, računovodje, poslovne partnerje in podobno. Pa vendar, je zopet na koncu odločitev vaša. V katero smer boste šli, je popolnoma odvisno od vas. Za zaključek pa še ena kratka misel, ki dela očitno razliko med lastnim podjetjem in podjetjem, v katerem ste zaposleni.

»Zgradite svoje sanje, če ne vas bo nekdo najel, da zgraditi njegove«.

O avtorju

avtor

Poglej vse objave