Zmogljivost širokoformatnih tiskalnikov

Za osnovno domačo uporabo so kot nalašč že tiskalniki, ki stanejo le nekaj deset evrov. Ti seveda tiskajo na standardni pisarniški papir formata A4, ki se najpogosteje uporablja, a včasih so potrebe bistveno večje. Za osebno rabo sicer ne, saj doma le redko rabimo tisk na večji papir, v poslovnem in industrijskem svetu pa je zmogljiv širokoformatni tiskalnik še kako uporaben, saj je potreben tisk na kovino, tisk na stekla, tisk na reklamne panoje in tako dalje.

Skladno s povpraševanjem po teh napravah se je oblikovala tudi ponudba, ki danes združuje kar nekaj izbire za tiste, ki želijo tiskati v širokem formatu.

Velikost papirja

V širokoformatne tiskalnike običajno ne dajemo posameznih listov papirja, temveč kar rolo, ki nudi dovolj prostora in veliko svobode pri tiskanju motivov v različnih velikostih. Nekateri večji formati se sicer še označujejo z oznakami A3, A2, A1 in A0, a profesionalne naprave bodo verjetno opremljene le s podatkom o širini role papirja, ki jo lahko sprejmejo. V praksi to pomeni, da bo navedena širina v palcih – med najbolj priljubljenimi izbirami sta 24 in 44 palčni različici, kar ustreza papirju širine okoli 60 oziroma okoli 110 cm.

Dolžina role papirja je na izbiro, v ponudbi so vse mogoče izvedbe – od kratkih 3-metrskih vse do 110-metrskih in večjih. Prav tako je na voljo različen papir. Od običajnega pisarniškega do kakovostnejšega, seveda pa tudi fotopapir, mat papir in podobne izvedbe. Seveda pa v takšnih dimenzijah tudi papir predstavlja opazen strošek, zato se je treba odločiti premišljeno! Ni pa papir edin možni material, na katerega se tiska s širokoformatnimi printerji. Tisk na kovino ali tisk na plastiko je dandanes že skoraj vsakodnevna dejavnost za marsikatero podjetje.

Širokoformatni tiskalnik zmore marsikaj

Ne le zaradi velikosti papirja, na katerega tiskajo, temveč predvsem zaradi naprednih sistemov, ki omogočajo izredno učinkovitost pri poslovnem in industrijskem tiskanju, poleg tega pa seveda uporabno avtomatizacijo, ki pride pogosto še kako prav. Tako so ti tiskalniki vsekakor pomembna pridobitev za vsakega profesionalnega tiskarja, nedvomno pa sodijo tudi v delavnice tistih, ki pogosto pripravljajo večje tiskovine – arhitekti, oglaševalci, umetniki, kovinarji in podobno.

O avtorju

urednistvo

Poglej vse objave